Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ

Βρισκόμαστε στο τέλος της θερινής περιόδου και δυστυχώς η οικονομική κρίση έγινε  ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα τουριστικά επαγγέλματα στην Βόρεια Εύβοια. Ο κύριος λόγος είναι ότι  το 95% των επισκεπτών της Βόρειας Εύβοιας είναι ημεδαποί οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικότατα οικονομικά προβλήματα και φυσικά αφήνουν τις διακοπές σε δεύτερη μοίρα. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε  ότι πρέπει να ενισχύσουμε το <<τουριστικό προϊόν/value for money>>  να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να μην εφησυχαζόμαστε. Πως όμως θα γίνει εφικτό , τι λύσεις υπάρχουν;
Καταρχήν, πρέπει τις ομορφιές που διαθέτουμε να τις προστατέψουμε και να τις  αναδείξουμε , μια από αυτές τις ομορφιές είναι αδιαμφισβήτητα η κωμόπολη της Λίμνης. Η Λίμνη λόγω της αμφιθεατρικότητας της, των αμέτρητων  νεοκλασικών αρχοντικών  και του νησιωτικού οικιστικού χαρακτήρα της, είναι ο ομορφότερος και ο πιο γραφικός οικισμός της Εύβοιας και ένας από τους ομορφότερους ολόκληρης της Ελλάδας,. Επιπροσθέτως, η Λίμνη φημίζεται για την προκυμαία της με τα γραφικά μαγαζάκια, για τα δαιδαλώδη λευκά σοκάκια, αλλά και για τα παραδοσιακά πολύχρωμα σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Παράδοξο είναι,  γιατί  αυτός ο οικισμός που ουσιαστικά είναι παραδοσιακός  και τηρεί όλες τις προδιαγραφές  δεν γίνεται και επίσημα <<παραδοσιακός οικισμός>> ώστε να προστατευτεί  να διατηρηθεί και να αποτελέσει πόλο έλξης για ολόκληρη την Εύβοια.
Παρακάτω σας αναφέρω μερικά οφέλη από τον χαρακτηρισμό της Λίμνης ως <<παραδοσιακό οικισμό>>:
-          Προστασία και διατήρηση αναλλοίωτου του πολιτιστικού και νησιωτικού του χαρακτήρα.
-          Βελτίωση της αισθητικής του σε όλα τα επίπεδα.
-          Διατήρηση του ιδιαίτερου ιστορικού, λαογραφικού, πολεοδομικού, και αρχιτεκτονικού  χαρακτήρα.
-          Αύξηση κύρους για τον δήμο και του τοπικού αισθήματος των κατοίκων.
-          Αύξηση της αξίας όλων των ακινήτων.
-          Αύξηση του τουριστικού ρεύματος από εσωτερικό και εξωτερικό, διότι το τουριστικό  <<πακέτο>> γίνεται πιο ελκυστικό, πιο ποιοτικό και κατ΄ επέκταση πιο ανταγωνιστικό, συνδυάζοντας παραδοσιακούς οικισμούς, όμορφες παραλίες, πλούσια βλάστηση, χαμηλό κόστος διαμονής, (αρχαιολογικό μουσείο στο προσεχές μέλλον) καθώς και εύκολη πρόσβαση από Αθήνα μέσω Χαλκίδας/Αρκίτσας και από εξωτερικό μέσω του νέου Α/Δ Νέας Αγχιάλου.  
-          Τέλος, δυνατότητα χρηματοδότησης/επιδότησης μέσω ΥΠΕΘΟ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ΕΤΠΑ (Ειδικό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης) και ΕΠΤΑ (Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης) για μελέτες και εργασίες επισκευής – αποκατάστασης κτιρίων μέσα στον παραδοσιακό οικισμό.

Δυστυχώς  εμάς τους Έλληνες δεν μας αρέσει να κινούμαστε υπό νόμους και περιορισμούς. Σίγουρα όμως κανείς δεν διαφωνεί με το ότι η παραλία της Λίμνης ομόρφυνε με την αντικατάσταση των ακαλαίσθητων τεντών και των κάθε λογής αυτοσχέδιων κατασκευών σκίασης από απλές ομπρέλες, κάνοντας ορατή την θάλασσα από οποιοδήποτε σημείο του παραλιακού δρόμου. Φανταστείτε επίσης, πόσο ομορφότερη θα γινόταν η παραλία  εάν οι ομπρέλες είχαν το ίδιο χρώμα και τις ίδιες διαστάσεις  ή ακόμη εάν σε κάποια σημεία του παραλιακού δρόμου γινόταν πεζοδρόμηση με παράλληλη πλακόστρωση (π.χ. το τμήμα από την Εθνική Τράπεζα έως το Προσκοπείο). Σημειωτέων, εάν η Λίμνη ήταν παραδοσιακός οικισμός  δεν θα είχε κτιστεί το Λύκειο Λίμνης στο σημείο που βρίσκεται σήμερα καταστρέφοντας, από αισθητικής πλευράς όλη την νότια  πλευρά της κωμόπολης.
            Σε περίπτωση που έχουμε θετική εξέλιξη και η Λίμνη αποφασισθεί να χαρακτηριστεί  <<παραδοσιακός οικισμός >>, κάποιοι ίσως αναρωτηθούν για τις προδιαγραφές και τους όρους δόμησης  σπιτιών δρόμων και καταστημάτων. Προσωπικά πιστεύω ότι το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής (χλωρίδα/ πανίδα) το κλίμα, η αρχιτεκτονική και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Βόρειας Εύβοιας είναι παρόμοια με αυτά  των Σποράδων,  οι οποίες ήδη έχουν 3 παραδοσιακούς οικισμούς (Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου).  Έτσι,  λοιπόν αντιγράφοντας τις προδιαγραφές δόμησης σε αυτά τα νησιά μπορούμε κάνοντας κάποιες μικρές προσθήκες να δημιουργήσουμε τους όρους για τον παραδοσιακό οικισμό της Λίμνης, με ιδιαίτερη έμφαση στον νησιωτικό της χαρακτήρα .    Επιπρόσθετα, θα άξιζε τον κόπο να γίνει μελέτη και για την δημιουργία ενός ορεινού παραδοσιακού οικισμού πχ στην Δρυμώνα, στην Κερασιά ή στις Γαλτσάδες, τονώνοντας τον τουρισμό την <<νεκρή>> περίοδο του χειμώνα. Τέλος, εάν κάποιος Δήμαρχος στο παρελθόν είχε κινήσει διαδικασίες για την δημιουργία παραδοσιακού οικισμού,( οι οποίες για οποιοδήποτε νομικό ή μη λόγο σταμάτησαν), θα ήθελα να με συγχωρέσει που δεν τον μνημόνευσα.
ΥΓ: , Τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα διατηρητέα κτίρια της Ελλάδας  μπορούμε να τα δούμε και στον ιστότοπο http://estia.minenv.gr . Η Ελλάδα έχει περίπου 900 και η Εύβοια μόλις έναν (Άγιος Ιωάννης Αλιβερίου)!!!!!!
                                                                                                                            Π. ΠΕΤΡΑΚΟΣ
                                                                                                                           Δημότης Ροβιών

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Εκσυγχρονίστηκε το αεροδρόμιο της  Βόρειας Εύβοιας

Σε προηγούμενο άρθρο της εφημερίδα σας, είχα αναφέρει ότι ο αερολιμένας της Νέας Αγχίαλου εκσυγχρονίζεται, λόγω της διεξαγωγής των Μεσογειακών αγώνων του 2013 από τον Βόλο και την Λάρισα. Τα έργα του αερολιμένα ολοκληρώθηκαν και  στις 12 Οκτωβρίου 2010 έγιναν τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού του Αεροδρομίου. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει:
- Tο νέο κτίριο του Αεροσταθμού, συνολικού εμβαδού 8.924,14m2, με πλήρεις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (ισόγειο 4.500τμ, ημιώροφο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες , υπόγειο 4.000τμ όπου βρίσκονται τα μηχανολογικά του κτιρίου, 10 θήρες εισόδου και εξόδου καθώς και έναν όροφο, όπου θα στεγαστεί εστιατόριο και κατάστημα duty free).   
-   Tο κτίριο Πυροσβεστικού Σταθμού, συνολικού εμβαδού 497m2.
-  Και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του νέου Αεροσταθμού, επιφάνειας 42.000 m2.
            Αυτή η ευχάριστη εξέλιξη συνοδεύεται και από νέα τακτικά δρομολόγια προς το εξωτερικό. Στα ήδη εν ισχύ, προς Ιταλία (Μιλάνο, Ρώμη) και Γερμανία (Φρανκφούρτη),  από τον Απρίλιο του 2011 θα προστεθούν νέα τακτικά δρομολόγια προς Βέλγιο, Ολλανδία και Αγγλία  μέσω των αεροπορικών εταιρειών Ryanair και Transavia.
  Ο Κρατικός Αερολιμένας Νέας Αγχιάλου βρίσκεται 57χλμ από τον λιμάνι της Γλύφας, δηλαδή μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά  από την Ιστιαία, σε αντίθεση με το Α/Δ του Ελευθερίου Βενιζέλου που απέχει τουλάχιστον 3 ώρες. Επίσης, ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι τα εισιτήρια  από την Ν. Αγχίαλο είναι φθηνότερα σε σχέση με το Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο οφείλεται στα χαμηλότερα τέλη, καθώς και στο ότι το Α/Δ της Αγχιάλου χρησιμοποιείται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Για παράδειγμα, οι τιμές των εισιτηρίων για πτήσεις προς το αεροδρόμιο Hahn της Φρανκφούρτης ξεκινούν από 24,99ευρώ και φτάνουν έως τα 59,99 ευρώ, έτσι ενδεικτικά ένα εισιτήριο με επιστροφή τον περασμένο Ιούνιο και με όλες τις επιπλέον χρεώσεις δεν ξεπερνούσε τα 70 ευρώ!!  Συνεπώς, εύκολα διαπιστώνουμε από όλα τα ανωτέρω ότι τα επόμενα χρόνια το Α/Δ της Νέας Αγχιάλου θα πάρει τον τίτλο  Α/Δ της Κεντρικής Ελλάδος και  θα εξυπηρετήσει  χιλιάδες επισκέπτες της Μαγνησίας της Θεσσαλίας και της Εύβοιας .
Τελικά, η χρήση του εκσυγχρονισμένου κρατικού αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου μπορεί να  αποτελέσει εφαλτήριο για την άφιξη/αύξηση ξένων επισκεπτών κυρίως Γερμανών στην Βόρεια Εύβοια,  καθώς και μοχλός τουριστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, αρκεί η περιφέρεια, οι δύο νέοι Δήμοι και οι επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία και να προβάλουν την λειτουργικότητα αυτού του αερολιμένα για την πρόοδο περιοχή μας.
ΥΓ: Το προσωπικό του Α/Δ είναι αρκετά εξυπηρετικό και έτοιμο να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία, μάλιστα αξίζει να επισημανθεί ότι μετά από την τελευταία προσωπική  επικοινωνία, στο επίσημο site του Α/Δ   www.volosairport.gr προστέθηκε ως τουριστικός προορισμός και η Βόρεια Εύβοια!!

Π. ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Δημότης Ροβιών